Upper lower split schema: uitleg + voorbeeldschema’s

Een upper lower split schema wordt ook wel een upper body lower body schema genoemd (UB/LB) of een upper lower split.

De naam zegt het al. Je maakt een verdeling tussen trainingsdagen voor het bovenlichaam (UB) en het onderlichaam (LB).

Deze manier van trainen is best populair. De vraag is natuurlijk wat het allemaal oplevert voor spieropbouw. 😉

In mijn artikel lees je meer over wat een upper lower split schema is, wat de voordelen en nadelen zijn van een upper lower body schema en vind je een aantal voorbeeldschema’s, waaronder een upper lower split van 4 dagen.

Wat is een upper lower split schema?

Een upper lower split schema wordt ook wel een upper body lower body schema (UB/LB) of upper lower split genoemd.

upper lower schema

Het heeft veel weg van een push pull legs schema. Het grote verschil is dat je met een upper lower body schema alle bovenlichaam oefeningen doet op je upper body toch.

Bij het push pull legs schema, heb je 2 dagen voor het bovenlichaam en 1 dag voor het onderlichaam. In het geval van een normaal push en pull schema, worden onderlichaam oefeningen en bovenlichaam oefeningen met elkaar gecombineerd.

Voor het bovenlichaam lijkt dat in eerste instantie dat je uren bezig bent, maar gelukkig is dat niet nodig. Hier vertel ik in het volgende gedeelte meer over.

Meestal wordt een upper lower split schema voor 3 tot 4 dagen per week uitgevoerd. De spiergroepen hebben dan een trainingsfrequentie van 1,5-2x per week.

Belangrijk om te onthouden:

Een upper lower split schema wordt ook wel een upper body lower body schema (UB/LB) of upper lower split genoemd. De upper body training training bestaat uit alle spiergroepen van je bovenlichaam en de de lower body training bestaat uit alle spiergroepen van je onderlichaam.

Waarom trainen met een upper lower split schema?

Nu je weet wat een upper lower schema is, is het interessant om te kijken voor wie een upper lower split het beste werkt.

De voordelen van een upper lower split

De grootste voordelen van een upper lower split zijn:

  • je traint 1,5-2x per week dezelfde spiergroepen. Dit werkt voor spieropbouw beter dan de spiergroepen 1x per week trainen, zoals bij een split schema (bron).
  • je kunt in theorie beter herstellen, doordat er een aantal dagen rust tussen je bovenlichaam en onderlichaam trainingen zitten. Met een push pull schema, heb je overlap met andere spiergroepen. Het kan dan voorkomen dat je sommige spiergroepen op korte termijn alweer belast.
  • het is niet mogelijk om 3-4 oefeningen voor de borst te doen. Je moet goed nadenken over wat je kernoefeningen worden. Anders heb je een training die 3 uur duurt. De focus komt te liggen op kwaliteit.

De nadelen van een upper lower split

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen.

  • Voor gevorderde krachtsporters wordt het voor spieropbouw belangrijker om meer oefeningen per spiergroep te doen. Dat is voor de bovenlichaam trainingen minder goed te doen. Zij zijn gebaat om de oefeningen over meerdere trainingen op te delen.
  • De belasting kan op een gegeven moment te hoog worden als je alle belangrijke compound oefeningen in je trainingen moet proppen. Dit heeft invloed op je herstel.
  • Wanneer je meer dan 4x per week kan trainen, dan zijn er betere methodes om je oefeningen te verdelen.

Bij wie sluit een upper lower split het beste aan?

In de basis kunnen we onderscheid maken tussen beginners, halgevorderden en gevorderden.

Beginners (<1 jaar progressie) hebben in verhouding weinig sets per spiergroep (trainingsvolume) nodig om spieropbouw te optimaliseren. Ook ligt hun optimale trainingsfrequentie bij 1-2x per week. Zij kunnen dus perfect profiteren van een upper lower split, mits ze minimaal 2-3x per week kunnen trainen.

Halfgevorderden (1-3 jaar progressie) hebben meer trainingsvolume nodig en hebben baat bij een hogere trainingsfrequentie. Voor hun kan een 3-4x upper lower split goed werken, omdat ze per spiergroep niet per se meer dan 2 oefeningen nodig hebben.

Gevorderden (3+ jaar progressie) daarentegen hebben uiteindelijk meer oefeningen nodig en waarschijnlijk meer trainingsvolume om spieropbouw te stimuleren. Het is dan logischer om oefeningen anders te verdelen.

Powerlifters kunnen over het algemeen ook veel uit een UB/LB schema halen. Vooral als ze spieropbouw willen combineren met sterker worden met de grote 3.

Belangrijk om te onthouden:

De grootste voordelen van een upper lower split zijn een hogere trainingsfrequentie, meer rustdagen voor dezelfde spiergroepen en dat de nadruk komt te liggen op kwaliteit. Nadelen zijn dat voor gevorderde sporters er meer variatie nodig is en de totale belasting tijdens een training te hoog kan worden. Beginners en halfgevorderden hebben over het algemeen het meeste baat bij een upper lower schema.

Voorbeelden upper lower split schema

upper lower split 4 dagen

Je weet nu wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn van een upper lower body schema. En voor welke groep krachtsporters dit schema het beste werkt.

Ik zal je verder op weg helpen door nog wat voorbeeld schema’s te geven!

Upper lower split 4 dagen

De meest populaire UB/LB schema is een upper lower split van 4 dagen.

Upper body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
Bench pressBorst & ticeps38-12
Barbell rowBovenrug & lats28-12
Shoulder dumbbell pressSchouders38-12
Single arm lat pull downLats & bovenrug212-15
Triceps extensionTriceps215-20
Biceps curlBiceps315-20

Lower body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
SquatBovenbenen & billen28-12
Back extensionBillen & hamstrings28-12
Unilateral leg extensionBovenbenen115-20
Seated leg curlHamstrings & kuiten115-20
Standing calf raiseKuiten215-20
Pallof pressBuikspieren115-20

Extra notities:

  • Je doet in de basis 2x per week hetzelfde schema. Denk bijvoorbeeld aan UB-LB-off-UB-LB-off-off.
  • Je hebt de mogelijkheid om er 2 aparte upper body en lower body dagen van te maken. Dan heb je meer oefeningsvariatie.
  • Hoeveel sets je doet is afhankelijk van je belastbaarheid. Je kunt van start gaan met 2-3 sets per spiergroep per training. Herstel je goed, dan kun je meer sets toevoegen.
  • Qua herhalingen wil je uitgaan van minimaal 5 en hooguit 30 herhalingen.
  • Het is mogelijk om meer isolatie-oefeningen voor je bovenlichaam toe te voegen. Je trainingen worden dan wel een stuk langer.
  • Deze opzet werkt voor beginners tot en met gevorderde beginners.
  • Progressive overload is een voorwaarde om resultaat te behalen met dit schema.

Split schema 4 dagen upper lower (halfgevorderde)

Ik zal voor het gemak een andere opzet laten zien, zodat je een idee hebt hoe je het op persoonlijke voorkeuren kan afstemmen.

Upper body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
Chin-upLats & bovenrug38-12
Overhead pressSchouders & triceps28-12
Single arm cable rowBovenrug & lats38-12
Low incline dumbell pressBorst28-12
Cable lateral raiseSchouders215-20
Cable flyesBorst215-20
Biceps curlBiceps215-20
Triceps extensionTriceps215-20

Lower body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
Romanian DeadliftBillen, hamstrings & onderrug28-12
Single leg leg pressBovenbenen & billen28-12
Unilateral leg curlHamstrings & kuiten215-20
Leg extensionBovenbenen215-20
Standing calf raiseKuiten215-20
Seated calf raiseKuiten215-20

Je kunt deze 2 trainingen bijvoorbeeld combineren met de andere 2 trainingen, als je meer variatie nodig hebt.

In mijn artikel ‘trainingsschema maken‘ vind je nog meer belangrijke richtlijnen om je eigen schema op maat te maken.

Upper/lower split schema vrouwen

Een upper/lower split schema voor vrouwen kan ook goed werken. De vraag is alleen in hoeverre het belangrijk is om de bovenlichaam spieren te benadrukken/te laten groeien.

Stel je vindt je onderlichaam belangrijker, dan is het beter om in verhouding meer oefeningen voor het onderlichaam te doen. Je komt dan gauw terecht op een full body schema.

Mocht je het bovenlichaam toch even belangrijk vinden, dan zou dit een opzet kunnen zijn.

Upper body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
Push-upsBorst & triceps212-15
TRX rowBovenrug & lats312-15
Cable lateral raiseSchouders212-15
Lat pull downLats & bovenrug312-15
Biceps curlBiceps115-25
Triceps extensionTriceps115-25
DeadbugBuikspieren210-15

Lower body

OefeningSpiergroep(en)SetsHerhalingen
Split squatBovenbenen & billen212-15
Single leg Romanian DeadliftBillen, hamstrings & onderrug212-15
Leg extensionBovenbenen215-25
Leg curlHamstrings & kuiten315-25
Cable hip abductionZijkant billen215-25
Standing calf raiseKuiten215-25

Vrouwen kunnen over het algemeen sneller herstellen dan mannen. Zij reageren ook beter op relatief hoge herhalingen. In mijn artikel ‘krachttraining schema vrouwen‘ lees je hier meer over.

Belangrijk om te onthouden:

Een upper lower split van 3 tot 4 dagen kun je op meerdere manieren inrichten. Wanneer je 3-4x per week traint, kun je uitgaan van dezelfde upper en lower body trainingen. Heb je meer variatie nodig, dan kun je twee verschillende upper en lower dagen maken.

Samenvatting

Een upper lower split schema wordt ook wel een upper body lower body schema (UB/LB) of upper lower split genoemd. De upper body training training bestaat uit alle spiergroepen van je bovenlichaam en de de lower body training bestaat uit alle spiergroepen van je onderlichaam.

De grootste voordelen van een upper lower split zijn een hogere trainingsfrequentie, meer rustdagen voor dezelfde spiergroepen en dat de nadruk komt te liggen op kwaliteit.

Nadelen zijn dat voor gevorderde sporters er meer variatie nodig is en de totale belasting tijdens een training te hoog kan worden.

Beginners en halfgevorderden hebben over het algemeen het meeste baat bij een upper lower schema.

Een upper lower split van 3 tot 4 dagen kun je op meerdere manieren inrichten. Wanneer je 3-4x per week traint, kun je uitgaan van dezelfde upper en lower body trainingen. Ook kun je meer variatie toedienen door 2 unieke UB en LB dagen te maken.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over trainen met een upper lower split schema? Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met het spieropbouw? Bekijk mijn online fitness coaching.

Veelgestelde vragen

Wat is een upper lower split schema?

Een upper lower split schema wordt ook wel een upper body lower body schema (UB/LB) of upper lower split genoemd. De upper body training training bestaat uit alle spiergroepen van je bovenlichaam en de de lower body training bestaat uit alle spiergroepen van je onderlichaam.

Waarom zou je trainen met een upper lower split?

De grootste voordelen van een upper lower split zijn een hogere trainingsfrequentie, meer rustdagen voor dezelfde spiergroepen en dat de nadruk komt te liggen op kwaliteit. In theorie kun je op deze manier veel spiermassa opbouwen. De beperking voor gevorderden is dat ze meer oefeningsvariatie nodig hebben. Dan is het beter om voor een ander soort trainingsschema te gaan.

Victor Mooren avatar

2 reacties op “Upper lower split schema: uitleg + voorbeeldschema’s”

  1. Oscar avatar
    Oscar

    “…anders heb je een training dat 3 uur duurt.”
    * die *

    1. Victor Mooren avatar

      Dank voor je bericht. Heb het aangepast!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]