Eetbuien stoppen. Het lijkt een onmogelijke opgave. Je leven wordt er door beheerst. Toch ben je op zoek naar hoe je eetbuien kunt voorkomen of kan stoppen met eetbuien.
Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk om na te gaan wat een eetbui is en hoe eetbuien ontstaan.
In mijn artikel lees je hier meer over en je krijgt een aantal praktische richtlijnen om eetbuien te stoppen of te voorkomen.
- Eetbuien stoppen: wat is een eetbui of vreetbui?
- Eetbuien stoppen: hoe ontstaat een eetbui?
- Het stoppen of voorkomen van eetbuien
- 1. Stop met diëten of afvallen
- 2. Bevredig je biologische basisbehoeften
- 3. Bevredig je psychologische basisbehoeften
- 4. Werk aan je schuldgevoelens en saboterende gedachten
- 5. Verander je omgeving
- Samenvatting stoppen met eetbuien
- Veelgestelde vragen over stoppen met eetbuien
Eetbuien stoppen: wat is een eetbui of vreetbui?
Een eetbui ook wel vreetbui genoemd, houdt in dat er een grote behoefte is aan meer eten. Tijdens een eetbui wordt er meestal binnen een korte tijd (0,5-2 uur) heel veel gegeten.
Het gaat dan niet om 1 hele zak chips of 1 chocolade reep, maar in veel gevallen een combinatie van heel wat voedingsmiddelen.
Voor je gevoel ben je de controle kwijt en je kunt niet stoppen met eten. Het gevolg is meestal dat je je daarna heel rot of schuldig voelt over je eetgedrag.
Uiteraard zijn er verschillende vormen van eetbuien. Een eetbui hoeft niet per se te ontstaan vanuit negatieve emoties, maar kan honger of de omgeving ook een trigger zijn tot een eetbui.
Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe een eetbui ontstaat. Dit om eetbuien te kunnen stoppen.
Belangrijk om te onthouden:
Een eetbui ook wel vreetbui genoemd, houdt in dat er een grote behoefte is aan meer eten. Tijdens een eetbui wordt er meestal binnen een korte tijd (0,5-2 uur) heel veel gegeten. Voor je gevoel ben je de controle kwijt. Er bestaan verschillende triggers voor een eetbui.
Eetbuien stoppen: hoe ontstaat een eetbui?
Eetbuien kunnen ontstaan vanuit meerdere redenen. Je hebt biologische honger, impulsen en emoties waar je rekening mee wilt houden om eetbuien te stoppen.
Biologische honger
Biologische honger zegt iets over het voeden van je cellen en je maag. Denk aan voldoende voedingstoffen binnenkrijgen om voedingstekorten te voorkomen of om je maag goed genoeg te vullen, zodat je hongerhormonen in balans blijven.
Het gaat hierbij om:
- voldoende eiwitten binnenkrijgen, zoals eieren, zuivel, soja, vlees of een gezonde vleesvervanger;
- genoeg koolhydraten voor de voedingsvezel en vulling (denk aan zetmeel, groenten & fruit);
- en vetten die tot op een zekere hoogte helpen met vullen en veel voedingstoffen leveren.
Wanneer je bepaalde voedingsgroepen uitsluit of niet goed luistert naar je honger signalen, dan kan dit er voor zorgen dat er een eetbui ontstaat.
Vooral met een heel laag vetpercentage, ben je meer vatbaar voor eetbuien.
Impulsen
Impulsen spelen ook een belangrijke rol als we kijken naar hoe een eetbui of vreetbui kan ontstaan. Dit is vooral van toepassing bij dooreters. Dooreters zijn voedingsmiddelen waar je makkelijk heel veel van kan eten.
Denk aan:
- alle nootjes of de zak met chips leeg eten, omdat het binnen handbereik is.
- extra blijven opscheppen, omdat er een groot aanbod aan eten is.
- of meer eten, omdat je anderen ziet eten.
Je hoeft dus niet per se te eten omdat je honger hebt of vanwege een bepaalde emotie, maar omdat de impulsen van het grote voedselaanbod je triggeren om meer te eten.
Emoties en gedachten
Ten slotte hebben we emoties en gedachten, zoals stress, schuldgevoelens, verdriet, het zelfbeeld of verveling, die allemaal triggers kunnen zijn tot een eetbui.
We zien dat als het om veelvoorkomende eetbuien gaat en of heftige eetbuien, dit verband heeft met een tekort in de psychologische basisbehoeften. Hier zal ik zo meer over vertellen.
Het resultaat is dat je lichaam dit tekort wilt compenseren. Eten is dan de makkelijkste weg om dit tekort op te vullen.
Hoe vaker dit voorkomt, hoe sterker deze eetgewoonten worden. Enige vorm van stress zorgt er ook voor dat je makkelijk terugvalt in deze gewoontes. Het is een gewoonteloop die heel moeilijk te doorbreken is.
In veel gevallen ontstaat een eetbui dus omdat we niet goed met bepaalde emoties of stress kunnen omgaan.
Belangrijk om te onthouden:
Eetbuien ontstaan vanuit biologische honger, impulsen en emoties. Door aan je lichaamsgevoel te werken, impulsen te minderen en je emoties beter te leren kennen, zijn dit al aardig wat stappen om uiteindelijk de eetbuien te kunnen stoppen.
Het stoppen of voorkomen van eetbuien
Het stoppen van hardnekkige eetbuien lijkt een onmogelijke opgave. Toch is het mogelijk om hieraan te werken. Het is daarom belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te hebben hoe de eetbuien ontstaan.
Heeft het met je lichaamsgevoel te maken? Eet je vooral vanuit impulsen of heb je het idee dat het aan emotie eten ligt? Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn.
Daarom zal ik je een aantal tips geven die jou helpen met het stoppen en uiteindelijk voorkomen van eetbuien.
1. Stop met diëten of afvallen
Bezig zijn met diëten of afvallen is een rode vlag wanneer je eetbuien wilt stoppen. Dit heeft o.a. te maken met:
- dat je honger- en verzadigingssignalen minder goed werken, waardoor je makkelijker overeet;
- restricties en regels die je jezelf oplegt, waardoor je autonomie wordt beperkt en de drang om calorieën te compenseren hierdoor toeneemt;
- het een negatief lichaamsbeeld kan versterken, dat ook kan resulteren in compenseren met eten.
In mijn artikel ‘de belangrijkste nadelen en gevolgen van afvallen‘ vertel ik hier meer over en andere gevolgen van afvallen.
Daarom is het belangrijk om te focussen op gewicht stabiel blijven. Niet per se vanuit externe input zoals de weegschaal, maar meer vanuit interne input zoals je lichaamsgevoel.
In mijn artikel ‘wat is intuïtief eten‘ vertel ik meer over hoe je beter in contact komt met je lichaam, waardoor het makkelijker wordt om eetbuien te stoppen.
2. Bevredig je biologische basisbehoeften
Vanuit daar is het belangrijk om te kijken of er tekorten zijn in je biologische basisbehoeften. Hieronder vallen slaap, bewegen, voldoende voedingstoffen binnenkrijgen, etc. Ik noem dit ook wel leefstijlfactoren. 🙂
- Word je regelmatig vermoeid wakker of heb je een onregelmatig ritme? Ga na of je een slaaptekort hebt.
- Ben je gedurende de dag erg passief? Ga na of je voldoende beweegt.
- Kom je nooit aan ontspanning toe? Kijk of er manieren zijn om je stress te managen.
- Krijg je te weinig calorieën binnen of eet je niet gevarieerd? Dan kun je voedingstekorten oplopen.
Heb je tekorten in je biologische basisbehoeften, dan is het belangrijk om hier aan te werken, om zo eetbuien te kunnen stoppen.
3. Bevredig je psychologische basisbehoeften
Naast biologische basisbehoeften hebben we psychologische basisbehoeften. Hieronder vallen autonomie (A), binding (B) en competentie (C).
Een tekort in je A ontstaat door te grote restricties, bezig zijn met diëten, maar ook in het dagelijkse leven beperkingen in de autonomie ervaren, zoals thuis, op werk of veel bezig zijn met je eigenwaarde.
Een tekort in je B ontstaat door eenzaamheid, niet in de juiste relatie zitten of het gevoel hebben dat je niet bij de groep hoort.
En een tekort in je C ontstaat door onzekerheid over je vaardigheden, competenties en niet het gevoel hebben dat je wordt gewaardeerd.
Je kunt hier aan werken door minder focus te leggen op jezelf of hoe je eruit ziet en focus te leggen op wat je allemaal kan met jouw lichaam.
- Autonomie: hoe zorg je voor meer keuzevrijheid in je leven? Hoe minder beperkingen jij ervaart, hoe meer autonomie je hebt!
- Binding: wie zijn de mensen die jou steunen en geluk gunnen?
- Competentie: waar ben je allemaal goed in en wat vind je ook nog eens leuk om te doen? Dit verhoogt je zelfzekerheid. Durf te praten over je onzekerheden.
Ga voor jezelf na waar je momenteel de grootste tekorten ervaart. Door hier aan te werken draagt dit bij om eetbuien te kunnen stoppen.
4. Werk aan je schuldgevoelens en saboterende gedachten
Saboterende gedachten kunnen de oorzaak zijn tot een eetbui en kunnen de schuldgevoelens daarna een nieuwe trigger zijn tot een nieuwe eetbui. Dit is een complexe loop om uit te komen.
Daarom helpt het om zicht te krijgen over je gedachten. Dit door deze gedachten op te schrijven en hiervan de betekenis na te gaan.
- Wat zeggen deze gedachten mij?
- Kloppen deze gedachten wel?
Praat er met een vertrouw persoon over en desnoods een therapeut als je dat moeilijk vindt. Wanneer je deze gedachten kan ombuigen tot positievere gedachten, dan vervalt hiermee uiteindelijk ook de trigger tot een eetbui.
Hetzelfde geldt voor schuldgevoelens na een eetbui. Door streng voor jezelf te zijn, verhoog je de interne druk, met als gevolg dat er een nieuwe eetbui ontstaat.
Het kan dan helpen om te werken aan zelfcompassie. Je lichaam wordt als het ware gekaapt en je bent niet de enige die dit meemaakt. Dit kan de interne druk doen minderen.
In mijn artikel emotie eten vertel ik hier meer over en vind je nog meer inzichten om te werken aan deze gevoelens en gedachten.
5. Verander je omgeving
Je omgeving speelt een enorm belangrijke rol in het stoppen van je eetbuien. Maak het jezelf moeilijker om te worden verleid.
Dit door:
- jezelf voor te bereiden wanneer je naar een omgeving gaat waar een groot aanbod aan eten is
- verleidingen op te bergen of afstand te nemen van verleidingen
- sociale steun te vragen, zodat je moeilijker kan worden verleid
In mijn artikel ‘verleidingen weerstaan om te eten: 3 principes‘ vertel ik hier meer over.
Belangrijk om te onthouden:
Het stoppen van hardnekkige eetbuien lijkt een onmogelijke opgave. Toch is het mogelijk om hieraan te werken. Dit door te stoppen met diëten, je biologische- en psychologische basisbehoeften te bevredigen, werken aan schuldgevoelens en saboterende gedachten en je omgeving te veranderen.
Samenvatting stoppen met eetbuien
Een eetbui ook wel vreetbui genoemd, houdt in dat er een grote behoefte is aan meer eten. Tijdens een eetbui wordt er meestal binnen een korte tijd (0,5-2 uur) heel veel gegeten. Voor je gevoel ben je de controle kwijt. Er bestaan verschillende triggers voor een eetbui.
Eetbuien ontstaan vanuit biologische honger, impulsen en emoties. Door aan je lichaamsgevoel te werken, impulsen te minderen en je emoties beter te leren kennen, zijn dit al aardig wat stappen om uiteindelijk de eetbuien te kunnen stoppen.
Het stoppen van hardnekkige eetbuien lijkt een onmogelijke opgave. Toch is het mogelijk om hieraan te werken. Dit door te stoppen met diëten, je biologische- en psychologische basisbehoeften te bevredigen, werken aan schuldgevoelens en saboterende gedachten en je omgeving te veranderen.
Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, ervaringen of gedachtes over stoppen met eetbuien? Laat hieronder een reactie achter. Heb je hulp nodig met eetbuien stoppen? Bekijk mijn online voedingscoaching.
Veelgestelde vragen over stoppen met eetbuien
Eetbuien ontstaan vanuit biologische honger, impulsen en emoties. Door aan je lichaamsgevoel te werken, impulsen te minderen en je emoties beter te leren kennen, zijn dit al aardig wat stappen om uiteindelijk de eetbuien te kunnen stoppen.
Het stoppen van hardnekkige eetbuien lijkt een onmogelijke opgave. Toch is het mogelijk om hieraan te werken. Dit door te stoppen met diëten, je biologische- en psychologische basisbehoeften te bevredigen, werken aan schuldgevoelens en saboterende gedachten en je omgeving te veranderen.
Geef een reactie