Er zijn verschillen soorten motivatie. De meeste bekende zijn intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.
Wist je dat er ook andere soorten motivatie bestaan? En dat een aantal daarvan doorslaggevend zijn om succes te behalen met wat je ook doet in het leven?
Welke motivaties dat zijn, dat lees je in mijn artikel!
- Soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie
- Soorten motivatie: de zelfdeterminatietheorie
- Externe motivatie
- Geïntrojecteerde motivatie
- Pure intrinsieke motivatie
- Geïdentificeerde motivatie
- Geïntegreerde motivatie
- Amotivatie
- Praktische applicaties soorten motivatie theorieën
- Samenvatting soorten motivatie
- Veelgestelde vragen
Soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie
Je zult waarschijnlijk bekend zijn met de termen intrinsieke- en extrinsieke motivatie. Zo niet, dan heb ik een korte opfrisser voor je!
Intrinsieke motivatie
Intrinsieke motivatie houdt in dat de motivatie vanuit jezelf komt. Je onderneemt actie omdat jij het leuk vindt of het graag wilt doen. Er is veel interesse voor.
Je sport graag omdat je het leuk vindt. Niet omdat het van je partner of huisarts moet. Het zit echt in je om het te doen.
Extrinsieke motivatie
Extrinsieke motivatie daarentegen houdt in dat de motivatie vanuit een externe bron komt. Je hebt iemand anders of iets anders nodig om in actie te komen. Het komt niet vanuit jezelf.
Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje wanneer het verplicht is. En je hier zelf niet achterstaat. Je doet het om ‘gedoe’ te voorkomen.
Wanneer er geen externe bron is, dan zou je het ook geen actie ondernemen.
Belangrijk om te onthouden:
Intrinsieke motivatie houdt in dat de motivatie vanuit jezelf komt. Extrinsieke motivatie daarentegen houdt in dat de motivatie vanuit een externe bron komt.
Soorten motivatie: de zelfdeterminatietheorie
Nu je het verschil weet tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie, gaan we meerdere soorten motivatie verkennen.
In totaal zijn er namelijk 6 soorten motivatie. We noemen dit ook wel de zelfdeterminatietheorie.(bron)
Voor het gemak zal ik deze soorten motivatie onder tijdelijke motivatie en duurzame motivatie categoriseren.
Vanuit onderzoek zien we dat tijdelijke motivatie meestal korter is dan 6 maanden, terwijl duurzame motivatie heel je leven mee kan gaan.
Dit betekent niet dat tijdelijke motivatie slecht is, maar dat je met duurzame motivatie de kans op succes vergroot. We gaan van start met tijdelijke motivatie!
Externe motivatie
Externe motivatie houdt in dat je actie onderneemt om een straf te voorkomen of om beloond te worden.
- je wilt bijvoorbeeld afvallen omdat het van je werkgever moet.
- of je krijgt een bedrag van 1000 euro wanneer je voor 1 maand een ketogeen dieet volgt.
Wanneer er geen straf of beloning is gekoppeld om af te vallen, dan vervalt de wens daarmee ook.
Geïntrojecteerde motivatie
Geïntrojecteerde motivatie is motivatie vanuit schaamte of een schuldgevoel. Dit komt vaker voor dan je denkt en kan van de buitenkant heel erg op intrinsieke motivatie lijken. In onderstaande video vertel ik er meer over.
Pure intrinsieke motivatie
Pure intrinsieke motivatie lijkt erg veel op intrinsieke motivatie. Je onderneemt actie omdat je het leuk of interessant vindt. Het is dus in je voordeel als je het bijvoorbeeld leuk vindt om cardio te doen of met je voeding bezig te zijn. 😉
Gelukkig is iets leuk vinden geen vereiste om actie te ondernemen of om het vol te houden. Die stelling is inmiddels achterhaald! Dit heeft namelijk te maken met de volgende 2 motivaties.
Geïdentificeerde motivatie
Geïdentificeerde motivatie houdt in dat je actie onderneemt om een bepaald doel te ondersteunen.
Je sluit bepaalde voedingsmiddelen uit om je vetpercentage te verlagen.
- je doet aan krachttraining of cardio ter bevordering van je afvaltraject.
- of je volgt een cursus om uiteindelijk je doel te kunnen behalen
Je zet je ervoor in omdat je het belangrijk of zinvol vindt. Ook al vind je het niet per se leuk om te doen.
Je onderneemt actie ten goede van een doel. Dit doe je omdat het voor jou belangrijk is. Je ervaart geen dwang of druk. Het gedrag ondersteunt je wens om je doel te behalen.
Geïntegreerde motivatie
Ten slotte hebben we geïntegreerde motivatie. Dit lijkt op geïdentificeerde motivatie, alleen is het verschil dat je actie onderneemt omdat het gedrag onderdeel van jou is geworden.
Het is een onderdeel van je persoonlijke normen en waarden. Sterker nog het is onderdeel van je leven geworden.
- Je maakt bewuste voedingskeuzes, omdat je het belangrijk vindt om gezond te zijn.
- Je doet aan krachttraining en cardio, omdat je het belangrijk vindt om fitter en sterker door het leven te gaan.
- Je volgt een cursus omdat je het belangrijk vind om kennis op te doen.
Naar mijn mening is dit de sterkste motivatie die je kan hebben. Je onderneemt actie omdat het binnen je normen en waarden valt. Ook kun je deze motivatie goed inzetten als positieve bekrachtiging in moeilijke tijden.
Amotivatie
De laatste motivatie is amotivatie. Met deze vorm van motivatie is er geen drijfveer. Denk hierbij aan dat je het nut er niet van inziet om een circuit training te doen.
Belangrijk om te onthouden:
De 6 soorten motivatie van de zelfdeterminatietheorie zijn externe motivatie, geïntrojecteerde motivatie, pure intrinsieke motivatie, geïdentificeerde motivatie, geïntegreerde motivatie en amotivatie.
Praktische applicaties soorten motivatie theorieën
Om actie te ondernemen hebben we motivatie nodig. Er bestaan meerdere soorten motivaties om aan je doelen te werken. Het is daarom belangrijk om hier onderscheid in te maken, omdat dit invloed heeft op het proces.
Simpel gezegd hebben we twee soorten motivaties; duurzame motivatie en tijdelijke motivatie.
Duurzame motivatie is de motivatie die jou makkelijk op weg helpt om nieuwe gewoontes te vormen en om vol te houden.
Tijdelijke motivatie kan een basis vormen om gewoontes te vormen, maar is gedoemd om in elkaar te storten, met als risico dat je terug bij af bent of er zelfs slechter aan toe bent.
Tijdelijke motivatie wordt vooral extern aangestuurd. Het gaat hierbij om gemotiveerd worden vanuit schaamte, schuldgevoel, beloning of straf. Denk hierbij aan moeten afvallen, zodat je aan het social media plaatje voldoet. Het is niet autonoom.
Duurzame motivatie hoeft niet te betekenen dat je het leuk vindt. Het leuk vinden is een mooie bonus, maar geen vereiste. Het gaat hierbij wat voor jou echt belangrijk is.
Het valt binnen je persoonlijke normen en waarden en ondersteunt je doelen. Het raakt je, heeft meerwaarde en verrijkt je leven als je er aan werkt. Het is autonome motivatie. Een motivatie dat je kan blijven volhouden.
Het is daarom belangrijk voor jezelf na te gaan of de doelen waar je aan werkt, overdracht hebben naar het echte leven. 😉
Wil je meer leren over motivatie en gedrag? Lees mijn artikel ‘gedragsverandering: een compleet stappenplan‘.
Belangrijk om te onthouden:
Tijdelijke motivatie is gedoemd om te falen. Duurzame motivatie daarentegen helpt met volhouden. Het is gelukkig geen voorwaarde om iets leuk te vinden, om het vol te kunnen houden. Zolang het maar overdracht heeft naar het echte leven!
Samenvatting soorten motivatie
Intrinsieke motivatie houdt in dat de motivatie vanuit jezelf komt. Extrinsieke motivatie daarentegen houdt in dat de motivatie vanuit een externe bron komt.
De 6 soorten motivatie van de zelfdeterminatietheorie zijn externe motivatie, geïntrojecteerde motivatie, pure intrinsieke motivatie, geïdentificeerde motivatie, geïntegreerde motivatie en amotivatie.
Tijdelijke motivatie is gedoemd om te falen. Duurzame motivatie daarentegen helpt met volhouden. Het is gelukkig geen voorwaarde om iets leuk te vinden, om het vol te kunnen houden. Zolang het maar overdracht heeft naar het echte leven!
Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen die je wilt delen over soorten motivatie? Laat hieronder een reactie achter.🙂
Wil jij meer leren over motivatie en gedragsverandering? Schrijf je in voor mijn gratis videolessen over gedragsverandering.
Veelgestelde vragen
Intrinsieke motivatie houdt in dat de motivatie vanuit jezelf komt. Extrinsieke motivatie daarentegen houdt in dat de motivatie vanuit een externe bron komt.
Dit gaat om geïdentificeerde en geïntegreerde motivatie. Pure intrinsieke motivatie helpt ook met volhouden, maar is geen voorwaarde.
Geef een reactie