Waar is visolie goed voor? En waar moet je voor oppassen? Er zijn veel gezondheidsclaims omtrent visolie. Veel daarvan hebben geen stevige grondslag.
Daarom is het interessant om na te gaan welke gezondheidsclaims kloppen en te kijken wat een hoge dosis visolie doet voor je gezondheid.
In mijn artikel lees je meer over wat visolie is, de gezondheidsvoordelen van visolie, de gezondheidsnadelen en hoeveel visolie per dag je nodig hebt!
- Waar is visolie goed voor: de basis
- Waar is visolie goed voor: de 3 belangrijkste voordelen
- Waar is visolie niet goed voor?
- Hoeveel visolie per dag heb ik nodig?
- Moet ik voor vloeibare visolie of visoliecapsules gaan?
- Welke visolie is het beste om te nemen?
- Is algenolie een goed alternatief?
- Wanneer neem ik mijn visolie
- Samenvatting waar is visolie goed voor
- Veelgestelde vragen
Waar is visolie goed voor: de basis
Voor ik de vraag beantwoord ‘waar is visolie goed voor? En waar je voor moet oppassen.’, vertel ik meer over wat visolie is en uit welke voedingstoffen het bestaat.
Wat is visolie?
Visolie is vet dat uit vis wordt gewonnen. Het komt meestal van vette vissoorten zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel.
Ook wordt het geproduceerd uit lever van andere vissen zoals kabeljauw. Dit noemen we dan levertraan.
Zowel visolie en levertraan zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in onze gezondheid.
Wat zijn omega-3 vetzuren?
Omega-3 vetzuren bestaan afgekort uit EPA, DHA en ALA.
- ALA kunnen we makkelijk uit onze voeding halen. Dit door plantaardige vetten te eten.
- EPA en DHA daarentegen gaan wat moeilijker. De grootste bron is vette vis.
Hoewel je lichaam een deel van ALA kan omzetten in EPA en DHA, is dit proces minder efficiënt. Je hebt EPA en DHA uit voeding nodig om voedingstekorten te voorkomen.
Daarom zijn visolie en levertraan op de markt om op deze manier voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.
Wat is het verschil tussen visolie en levertraan?
Visolie en levertraan komen qua omega-3 hoeveelheid ongeveer met elkaar overeen. Hieronder benoem ik de grootste verschillen.
- De verhoudingen van de omega-3 vetzuren anders zijn. Levertraan bestaat voor ongeveer 9% uit EPA en 14% uit DHA. Voor visolie is dat 18% EPA en 12% DHA.
- Levertraan bevat ook vitamine A en vitamine D. Dit helpt in de wintermaanden om een vitamine D tekort tegen te gaan.
Levertraan is over het algemeen voedzamer dan visolie. Als je echter voldoende vitamine A en D binnenkrijgt, dan kun je het bij visolie houden.
Belangrijk om te onthouden:
Visolie is vet dat uit vis wordt gewonnen. Het komt meestal van vette vissoorten zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel. Ook wordt het geproduceerd uit lever van andere vissen zoals kabeljauw. Dit noemen we dan levertraan. Zowel visolie en levertraan zijn rijk aan EPA en DHA. Waar is visolie goed voor? Het kan voedingstekorten voorkomen als je onvoldoende EPA en DHA uit je voeding binnenkrijgt.
Waar is visolie goed voor: de 3 belangrijkste voordelen
Er zijn veel gezondheidsclaims als het om visolie gaat. Veel daarvan hebben geen stevige onderbouwing. Daarom benoem ik de 3 belangrijkste voordelen die tot nu toe de sterkste onderbouwing hebben.
Visolie is goed voor je hart
Vanuit onderzoek zien we dat mensen die voldoende vis eten, zij minder vaak last hebben van hart- en vaatziekten.(bron)
De risicofactoren die omlaag gaan door visolie zijn:
- het goede cholesterol (HDL) neem toe en kan het slechte cholesterol afnemen (LDL). Dit zorgt voor dat je totaal cholesterol omlaag gaat, wat belangrijk is voor de gezondheid van het hart.
- de triglyceriden in het bloed nemen af. Een overmaat aan triglyceriden zorgt net als met teveel LDL cholesterol problemen in je bloedbanen.
- en draagt visolie mogelijk bij aan het verlagen van je bloeddruk.
Dit betekent niet dat visolie er automatisch voor zorgt dat het een beroerte of hartaanval kan voorkomen.(bron)
Visolie is goed voor je hersenen
Wist je dat je hersenen voor bijna 60% uit vet bestaan? Veel van deze vetten zijn omega-3-vetzuren. Om deze reden zijn omega-3 vetzuren zo essentieel voor je hersenen.(bron)
Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat omega-3 vetzuren kunnen bijdragen om het risico op psychotische stoornissen te minderen.(bron) Voor mensen met een zware depressie, kan visolie mogelijk positief bijdragen aan de gemoedstoestand.(bron)
Hoewel er ook vaak wordt geclaimd dat visolie het geheugen verbetert, zijn deze claims nog niet sterk onderbouwd.(bron)
Visolie tegen ontstekingen
Ontstekingen ontstaan bijvoorbeeld wanneer je lichaam (immuunsysteem) infecties bestrijdt en verwondingen behandelt.
Ook hebben we chronische ontstekingen, wat ook wel lage graad inflammatie wordt genoemd. Dit is op korte termijn minder voelbaar en heeft verband met gezondheidsproblemen zoals obesitas, pre-diabetes, depressie en hartaandoeningen.(bron)
Visolie heeft ontstekingsremmende effecten. Dit houdt in dat visolie kan bijdragen om ontstekingen te minderen.(bron)(bron) Het verminderen van ontstekingen kan de symptomen van bovenstaande ziekten minderen.
Dit kan mogelijk ook een positieve werking hebben op de gewrichten, maar moet hier meer onderzoek naar worden gedaan.(bron)
Meer lezen over ontstekingsremmende voeding lees je in mijn artikel ‘ontstekingsremmende voeding: bestaat dat?‘.
Belangrijk om te onthouden:
Waar is visolie goed voor? Er zijn veel gezondheidsclaims omtrent visolie. Veel daarvan hebben geen stevige onderbouwing. Er is veel bewijs dat visolie goed voor je hart is, je hersenen en ontstekingen kan minderen.
Waar is visolie niet goed voor?
Waar meestal niet bij stil wordt gestaan zijn de nadelen van visolie. Deze nadelen zijn vooral van toepassing wanneer je een te hoge dosis neemt.
Omega-3 verdunt het bloed
Een dagelijkse dosis van 1,8-3g visolie per dag kan resulteren in een ongewenste afname in de bloedviscositeit. Dit houdt in dat het bloed wordt verdund.(bron) Dit kan resulteren in bloedingen, zoals een bloedneus.
Neem je medicatie zoals bloedverdunners, dan wil je extra voorzichtig zijn met visolie.
Een verhoogd risico op oxidatie
Een dagelijkse dosis van 4-6g visolie per dag kan je LDL cholesterol verhogen. Dit vormt vooral een probleem als dit in combinatie is met een hoge omega-3 inname.
Er ontstaat hierdoor namelijk oxidatie van het LDL cholesterol. Dit noemen we ook wel oxLDL. Deze oxLDL trekt macrofagen aan wat uiteindelijk resulteert in plaqvorming van de aderen. Plaqvorming is juist weer minder gunstig tegen hart- en vaatziekten.(bron)
Niet alleen wordt het LDL cholesterol verhoogd, maar ontstaat er ook een insulineresistentie.(bron)
Meer over insuline resistentie lees je in mijn artikel ‘insulineresistentie: wat is het en hoe kom je er van af?‘.
Onderdrukking van het immuunsysteem
Een dosis van meer dan 1,25g EPA/DHA per dag kan het immuunsysteem onderdrukken.(bron) Dit houdt in dat bijvoorbeeld de eerste linie van verdediging niet goed zijn werk kan doen tegen bijvoorbeeld kanker.
Wees dus voorzichtig met hoeveel visolie je per dag neemt!
Belangrijk om te onthouden:
Waar is visolie niet goed voor? Wanneer je een te hoge dosis neemt van 1,25-6g visolie per dag, kunnen er problemen ontstaan omtrent verdunning van je bloed, een verhoogd risico op insulineresistentie en onderdrukking van het immuunsysteem.
Hoeveel visolie per dag heb ik nodig?
De volgende vraag die om de hoek komt kijken is dan ‘hoeveel visolie per dag heb ik nodig?’. Het korte antwoord is i.i.g. minder dan 1,25g visolie per dag. 😉
Het korte antwoord is dat 250-500mg (0,25-0,5g) gecombineerde EPA en DHA ruim voldoende is om je gezondheidseffecten te optimaliseren.
Er is hier namelijk veel onderzoek naar gedaan en boven de 250-500mg verdwijnt de dosis respons relatie met de gezondheidseffecten van visolie.(bron)(bron)(bron)
Krijg je vrijwel geen EPA en DHA binnen? Neem dan om de dag 1g gecombineerde EPA en DHA. Let vooral op de dosis dat op de verpakking staat. Je kunt 3g visolie nemen waarvan 0,5g gecombineerd EPA en DHA is.
Eet je 1-2x per week vette vis? Dan is het nemen van visolie voedingssupplementen overbodig.
Moet ik voor vloeibare visolie of visoliecapsules gaan?
Dit hangt af van welke visoliesupplement je neemt. Over het algemeen zijn capsules handiger om te nemen dan vloeibare visolie. Ook krijg je minder snel last van een vieze mond in je smaak.
Hou je niet zo van pillen slikken? Dan is vloeibare visolie een betere optie. Een ander voordeel is dat vloeibare visolie over het algemeen sneller en beter wordt opgenomen in je lichaam.
Welke visolie is het beste om te nemen?
Dit hangt af van meerdere factoren, zoals:
- hoe betrouwbaar het merk is en of er een onafhankelijke certificering is;
- hoe hoog het EPA en DHA gehalte is;
- of je extra vitamine D nodig hebt;
- welke vissoorten er zijn gebruikt i.v.m. zware metalen en of het duurzaam is;
- de smaak;
- wat voor capsules het zijn als je capsules neemt;
- en het prijskaartje.
Hieronder vind je mijn aanbevelingen. Dit zijn affiliates. Ik krijg een kleine commissie wanneer je via 1 van de links een product aanschaft.
Is algenolie een goed alternatief?
Ben je een veganist? Dan is algenolie een mooi alternatief voor visolie. Algenolie is qua voedingswaarde vergelijkbaar met visolie en zijn de gezondheidseffecten ongeveer hetzelfde als wanneer je visolie neemt.
Bovendien kan algenolie duurzamer worden geproduceerd en resulteert het waarschijnlijk in minder gedoe met klachten over de smaak.
Het is belangrijk om een algenoliesupplement te kiezen met minimaal 250 mg gecombineerde EPA en DHA.
Wanneer neem ik mijn visolie
Idealiter neem je visolie met een gemengde maaltijd. Dit zorgt voor een betere opname en verklein je het risico op visboeren.
Belangrijk om te onthouden:
Hoeveel visolie heb ik per dag nodig? Er is geen bewijs dat meer dan 250-500mg (0,25-0,5g) gecombineerde EPA en DHA meer gezondheidsvoordelen biedt of gezondheidsrisico’s verlaagt. Wanneer je op zoek bent naar een visoliesupplement is het belangrijk om te kijken naar het merk, de voedingswaarden, welke vissoorten zijn gebruikt, de smaak en het prijskaartje. Algenolie is een perfect alternatief voor als je een veganist bent.
Samenvatting waar is visolie goed voor
Visolie is vet dat uit vis wordt gewonnen. Het komt meestal van vette vissoorten zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel. Ook wordt het geproduceerd uit lever van andere vissen zoals kabeljauw. Dit noemen we dan levertraan.
Zowel visolie en levertraan zijn rijk aan EPA en DHA. Waar is visolie goed voor? Het kan voedingstekorten voorkomen als je onvoldoende EPA en DHA uit je voeding binnenkrijgt.
Waar is visolie goed voor? Er zijn veel gezondheidsclaims omtrent visolie. Veel daarvan hebben geen stevige onderbouwing. Er is veel bewijs dat visolie goed voor je hart is, je hersenen en ontstekingen kan minderen.
Waar is visolie niet goed voor? Wanneer je een te hoge dosis neemt van 1,25-6g visolie per dag, kunnen er problemen ontstaan omtrent verdunning van je bloed, een verhoogd risico op insulineresistentie en onderdrukking van het immuunsysteem.
Hoeveel visolie heb ik per dag nodig? Er is geen bewijs dat meer dan 250-500mg (0,25-0,5g) gecombineerde EPA en DHA meer gezondheidsvoordelen biedt of gezondheidsrisico’s verlaagt.
Wanneer je op zoek bent naar een visoliesupplement is het belangrijk om te kijken naar het merk, de voedingswaarden, welke vissoorten zijn gebruikt, de smaak en het prijskaartje. Algenolie is een perfect alternatief voor als je een veganist bent.
Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen over visolie? Laat hieronder een reactie achter. ????
Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.
Veelgestelde vragen
Er zijn veel gezondheidsclaims omtrent visolie. Veel daarvan hebben geen stevige onderbouwing. Er is veel bewijs dat visolie goed voor je hart is, je hersenen en ontstekingen kan minderen.
Wanneer je een te hoge dosis neemt van 1,25-6g visolie per dag, kunnen er problemen ontstaan omtrent verdunning van je bloed, een verhoogd risico op insulineresistentie en onderdrukking van het immuunsysteem.
Geef een reactie