Wat is glucosamine? Glucosamine is een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt om gewrichtspijn te voorkomen of te minderen.
Het probleem met glucosamine is dat het veel wordt gebruikt, maar de gezondheidsvoordelen niet zo duidelijk zijn als dat fabrikanten je doen geloven.
In mijn artikel vertel ik wat glucosamine precies is, wat het effect van glucosamine is op gewrichtspijn en bespreek ik andere methoden om gewrichtspijn te minderen.
- Wat is glucosamine?
- Wat is het effect van glucosamine op gewrichtspijn?
- Onderzoeken naar het gebruik van glucosamine chondroïtine
- Wat is het effect van glucosamine combineren met MSM?
- Bijwerkingen van glucosamine
- Hoeveel glucosamine per dag?
- Andere methoden om gewrichtspijn te minderen
- Samenvatting wat doet glucosamine
- Veelgestelde vragen
Wat is glucosamine?
Glucosamine is een voedingstof dat van nature in je lichaam voorkomt. Technisch verwoord is glucosamine geclassificeerd als een aminosuiker. Het dient als bouwsteen voor een verscheidenheid aan functies in je lichaam.
Glucosamine staat vooral bekend vanwege de rol in het ontwikkelen en onderhouden van het kraakbeen in je gewrichten.
Je kunt glucosamine in de vorm van capsules innemen of aanbrengen via een crème of zalf.
Wat doet glucosamine?
Glucosamine wordt regelmatig als supplement gebruikt om gewrichtspijn te behandelen of te voorkomen.
Glucosamine lijkt een rol te spelen in het ondersteunen van de ontwikkeling van kraakbeen. Kraakbeen is een soort glad wit weefsel dat de uiteinden van je botten bedekt dat helpt om je gewrichten te vormen. Samen met gewrichtsvloeistof zorgt kraakbeen ervoor dat je botten vrij en pijnloos kunnen bewegen.
In theorie zou glucosamine helpen met de gewrichten smeren en het kraakbeen meer schokdempend te maken. Dit helpt met het minderen van gewrichtspijn.(bron)
Waar zit glucosamine in?
Glucosamine komt voor in schelpdieren, botten en bepaalde schimmels. Het glucosamine supplement wordt gemaakt op basis van deze voedingsstoffen.
Glucosamine komt voor in 3 vormen. Je hebt:
- glucosaminesulfaat;
- glucosamine hydrochloride;
- en N-acetylglucosamine
Er is over het algemeen weinig verschil tussen deze verschillende vormen. Glucosaminesulfaat is het supplement waar tot nu toe het meeste onderzoek naar is gedaan. Het wordt vaak gecombineerd met chondroïtine.(bron)
Chondroïtine is een bouwstof van kraakbeen en komt voor in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Mogelijk kan het ook de afbraak van kraakbeen remmen.(bron)
Belangrijk om te onthouden:
Glucosamine is een voedingstof dat van nature in je lichaam voorkomt. Het staat vooral bekend vanwege de rol in het ontwikkelen en onderhouden van het kraakbeen in je gewrichten. Dit om gewrichtspijn te minderen. Je vindt glucosamine terug in schelpdieren, botten, bepaalde schimmels en wordt het op de markt aangeboden als voedingssupplement.
Wat is het effect van glucosamine op gewrichtspijn?
Nu je weet wat glucosamine is, gaan we kijken naar het effect van glucosamine op gewrichtspijn. Hierbij gaat het meestal om een combinatie van glucosamine en chondroïtine. Dit omdat deze combinatie uitgebreider is onderzocht.
Onderzoeken naar het gebruik van glucosamine chondroïtine
Een probleem met veel onderzoeken is dat deze vaak worden gesponsord door het bedrijf dat het supplement wilt verkopen. Om deze reden heb ik hier een overzicht van meta-analyses.
Meta-analyses kijken naar meerdere onderzoeken, bespreken de zwaktes en krachten per onderzoek en trekken vanuit daar een conclusie.
In onderstaande tabel zie je per meta-analyse hoe sterk de bewijskracht is van het glucosamine en chondroïtine supplement. Zowel los als gecombineerd.
Onderzoek | Klachten | Glucosamine | Chondroïtine | Combinatie |
Meta-analyse uit 2010 (Simon Wandel et al) | Heup- en knieklachten | Geen effect | Geen effect | Geen effect |
Meta-analyse uit 2018 (Xiaoyue Zhu et al) | Heup- en knieklachten | Geen effect | Milde verbetering van pijnklachten | Geen effect |
Meta-analyse uit 2018 (Toru Ogata et al) | Knieklachten | Geen effect | Geen effect | Effectief in verbetering pijnklachten |
Meta-analyse uit 2018 (Mario Simental-Mendía et al) | Knieklachten | Effectief in verbetering pijnklachten | Effectief in verbetering pijnklachten | Geen extra voordeel |
Meta-analyse uit 2022 (Zhengyuan Meng et al) | Knieklachten | Geen effect | Geen effect | Effectief in verbetering pijnklachten |
Bijna alle meta-analyses geven aan dat er geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van glucosamine chondroïtine tegen behandeling van gewrichtspijn of stijfheid.
Dus het los nemen of gezamenlijk kan in sommige gevallen helpen met pijnklachten minderen. Er is alleen geen garantie. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van glucosamine en chondroïtine.
Wat is het effect van glucosamine combineren met MSM?
MSM (Methylsulfonylmethaan) is ook een ingrediënt dat tegenwoordig wordt gecombineerd met glucosamine.
MSM komt van nature voor in planten, dieren en mensen is een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt om een breed scala aan symptomen en aandoeningen te behandelen.
Hieronder vallen o.a. gewrichtsklachten minderen of het minderen van ontstekingen.(bron)
Ook omtrent MSM zijn de onderzoeksresultaten gemengd. Zo zijn er een aantal meta-analyses die niet per se een effect zien van MSM op het minderen van gewrichtsklachten.(bron)(bron)
Wanneer MSM wordt gecombineerd met glucosamine dan kan dit voor mensen met lage rugklachten voor pijnverlichting zorgen.(bron)
Ook is opvallend dat wanneer je MSM met glucosamine chondroïtine combineert, dit effectiever is in het verminderen van pijn en stijfheid bij mensen met knieartrose, dan wanneer je het los van elkaar neemt.(bron)
Dan hebben we nog een onderzoek dat aantoont dat MSM effectiever is dan glucosamine bij het minderen van knieklachten bij mensen met knieartrose.(bron)
Wederom zijn de onderzoeksresultaten gemengd. En ook hier valt er geen pijl op te trekken wat nu het beste werkt om gewrichtsklachten te minderen.
Bijwerkingen van glucosamine
Wanneer je geen specifieke medische aandoeningen hebt, dan zijn glucose supplementen over het algemeen veilig.(bron)
Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, maagzuur, constipatie en buikklachten.
Omdat glucosamine afkomstig is van de schaal van schaaldieren, kan het mogelijk resulteren in een allergische reactie bij mensen met allergieën voor schaaldieren.
Hoeveel glucosamine per dag?
De dosis die het meest wordt gebruikt tijdens onderzoeken is 1500–3000 mg per dag. Dit kan eenmalig of worden verdeeld over meerdere momenten.
Heb je last van gewrichtsklachten, waaronder voornamelijk heup- en knieklachten of knieartrose? Dan kun je het overwegen om glucosamine uit te proberen. Overleg dit eerst met je huisarts of een andere specialist.
Belangrijk om te onthouden:
Bijna alle onderzoeken omtrent het gebruik van glucosamine, geven aan dat er geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van glucosamine chondroïtine tegen behandeling van gewrichtspijn of stijfheid.
Andere methoden om gewrichtspijn te minderen
Het is natuurlijk verleidelijk om pijnklachten te laten verdwijnen met een magische pil. Helaas bestaat er geen magische pil. Niet om van pijnklachten af te komen, om af te vallen, gespierder te worden, etc.
De oorzaak van een probleem heeft te maken met meerdere factoren. Denk hierbij aan je aanleg en leefstijlfactoren. Daarom geef ik als bonus extra tips om gewrichtspijn te minderen.
- Verbeter je slaapkwaliteit. Een slaaptekort zorgt ervoor dat je gevoeliger wordt voor (gewrichts)pijn.
- Manage je stress. Een overmaat aan stress is ook een aanslag op je lichaam. Door je stress te managen, heb je een hogere belastbaarheid.
- Eet gevarieerd binnen een gezond voedingspatroon. Eenzijdig eten of bepaalde voedingsgroepen mijden kan ervoor zorgen dat je voedingstekorten oploopt. Dit kan verband hebben met gewrichtsklachten.
- Het hebben van (veel) overgewicht of obesitas is een extra belasting voor je gewrichten. Door af te vallen kan dit al een groot verschil maken.
- Krachttraining speelt een belangrijke rol om spierverlies tegen te gaan en je gewrichten te versterken.
- Een overmaat aan krachttraining of cardio kan je gewrichten overbelasten.
- Pas op met energielekken tijdens zware inspanningen. Hiermee kan de belasting opstapelen voor je gewrichten.
- Roken en overmatig alcohol gebruik zijn niet bevorderlijk om gewichtspijn te minderen.
Werk dus eerst aan je leefstijlfactoren om te kijken of je hier al het verschil mee kan maken!
Collageen heeft zwak bewijs dat het helpt met gewrichtspijn minderen. Wil je meer lezen over welke supplementen effectief zijn om aan je doelen te werken? Lees dan mijn artikel ‘fitness voedingssupplementen‘.
Samenvatting wat doet glucosamine
Glucosamine is een voedingstof dat van nature in je lichaam voorkomt. Het staat vooral bekend vanwege de rol in het ontwikkelen en onderhouden van het kraakbeen in je gewrichten. Dit om gewrichtspijn te minderen.
Je vindt glucosamine terug in schelpdieren, botten, bepaalde schimmels en wordt het op de markt aangeboden als voedingssupplement.
Bijna alle onderzoeken omtrent het gebruik van glucosamine, geven aan dat er geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van glucosamine chondroïtine tegen behandeling van gewrichtspijn of stijfheid.
Er bestaan wel andere methoden die vooral leefstijlgerelateerd zijn om gewrichtspijn te minderen. In veel gevallen is het beter om eerst aan je leefstijlfactoren te werken, om te kijken of dit al het verschil maakt.
Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen, gedachtes of ervaringen met glucosamine? Laat hieronder een reactie achter.
Heb je hulp nodig met werken aan een gezonder voedingspatroon en gezonde eetgewoonten? Bekijk mijn online voedingscoaching.
Veelgestelde vragen
Glucosamine is een voedingstof dat van nature in je lichaam voorkomt. Het staat vooral bekend vanwege de rol in het ontwikkelen en onderhouden van het kraakbeen in je gewrichten. Dit om gewrichtspijn te minderen.
Bijna alle onderzoeken omtrent het gebruik van glucosamine, geven aan dat er geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van glucosamine chondroïtine tegen behandeling van gewrichtspijn of stijfheid.
Geef een reactie