kun je vet omzetten in spieren

Vet omzetten in spier: kan dat?

Vet omzetten in spier. Je hoort het vaker dat mensen dit willen realiseren. Ze zien het bij anderen gebeuren en willen hetzelfde bereiken. Is het theoretisch gezien mogelijk om dit effect te realiseren?

In mijn artikel lees je het verschil tussen lichaamsvet en spiermassa, of je vet kan omzetten in spieren en wat je ervoor moet doen om dit effect te realiseren!

Vet omzetten in spier: de basis

Voor ik meer vertel over of je vet kan omzetten in spier, vertel ik eerst wat lichaamsvet en spieren precies zijn.

Wat is lichaamsvet?

kun je vet omzetten in spieren

Links zie je spiervezels en rechts zie je vetcellen

Lichaamsvet staat ook wel bekend als vetweefsel. Deze vetten zijn afkomstig vanuit je voeding en worden als triglyceriden opgeslagen in je organen, onder je huid en rondom je organen.

Je lichaam heeft vetcellen waarin de vetten worden opgeslagen. Indien deze vetcellen vol raken, dan vindt er meer vetopslag plaats rondom je organen. Dit noemen we ook wel visceraal lichaamsvet en is dat in overmaat minder goed voor je gezondheid.

Er bestaan dus verschillende soorten vetten. Wat ze gemeen hebben is dat het triglyceriden zijn en ze uit verschillende koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen bestaan.

Wat is spiermassa

Spiermassa staat ook bekend als spierweefsel. Je hebt drie soorten spierweefsel, waaronder glad spierweefsel (van je organen), je hart en skeletspieren (denk aan je armspieren of je beenspieren).

Als we het het over spieren hebben, dan gaat het voornamelijk om spiergroepen die je zelf bestuurt en die je lichaamssamenstelling kunnen verbeteren (skeletspierweefsel).

Skeletspierweefsel bestaat uit bundels spiervezels die myofibrillen worden genoemd. Myofibrillen bevatten kleinere vezels die bestaan ​​uit lange ketens van aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten en worden opgeslagen in spiercellen.

Kan je vet omzetten in spieren?

Zoals je ziet zijn vetweefsel en spierweefsel totaal verschillend van elkaar.

  • Vetweefsel bestaat uit triglyceriden en wordt voornamelijk opgeslagen in vetcellen.
  • Spierweefsel bestaat voornamelijk uit aminozuren en wordt opgeslagen in spiercellen.

Kan je vet omzetten in spier? Omdat het verschillende soorten weefsel zijn is dat niet mogelijk. Net als dat je een appel niet in een peer kan veranderen.

Wel is het zo dat het erop kan lijken dat je vet omzet in spier. Hier zal ik meer over vertellen.

Belangrijk om te onthouden:

Vet wordt ook wel vetweefsel genoemd. Vetweefsel bestaat uit triglyceriden en wordt voornamelijk opgeslagen in vetcellen. Spier wordt ook wel spierweefsel genoemd. bestaat voornamelijk uit aminozuren en wordt opgeslagen in spiercellen. Kan je vet omzetten in spier? Omdat het verschillende soorten weefsel zijn is dat niet mogelijk. Net als dat je een appel niet in een peer kan veranderen.

Vet omzetten in spier: waarom het lijkt dat dit gebeurt

Hoewel vet omzetten in spier niet mogelijk is, is het wel mogelijk om je vetpercentage te verlagen en spiermassa op te bouwen. We noemen dit ook wel body recomposition.

Hoe werkt body recomposition?

Body recomposition houdt in dat je tegelijk bezig bent met afvallen en spieren opbouwen. Je lichaamssamenstelling verandert van meer lichaamsvet en minder spiermassa, naar minder lichaamsvet en meer spiermassa.

Wat er in feite gebeurt is dat je lichaamsvet afneemt door een calorietekort (vetcellen krimpen). Daarnaast wordt er spiermassa opgebouwd wanneer je aan krachttraining doet (spiercellen nemen in omvang toe).

We zien het vooral dat beginners optimaal kunnen profiteren van het body recomposition effect. Dit omdat:

Voor krachtsporters met meer trainingservaring is het tot op een zekere hoogte om af te vallen en hierbij spiermassa op te bouwen. Echter zal dit een stuk minder zijn en uiteindelijk niet meer mogelijk zijn.

Er is dan een lean bulk nodig om spiermassa op te bouwen en zijn cut fases (afvalfases) er om het vetpercentage omlaag te houden met geen tot minimale spierverlies.

Het vet omzetten in spier ‘body recomposition effect’ realiseren

Wanneer je net bent begonnen met krachttraining, dan heb je de mogelijkheid om dit body recomposition effect te realiseren.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen om hier een goede start mee te maken.

  • Je hebt een calorietekort nodig om af te vallen. Je kunt hier mee van start gaan door ‘je caloriebehoefte te berekenen‘ en ‘je macro’s te berekenen‘. Vanuit daar zou je eventueel ‘calorieën kunnen tellen‘ om na te gaan of je in een tekort zit.
  • Let op dat terwijl je afvalt je lichaamsgewicht ongeveer hetzelfde kan blijven. Dit heeft te maken met dat je spiermassa opbouwt. Om je progressie objectief bij te houden is het beter om omtrekmaten bij te houden.
  • Hierbij is het belangrijk om aan krachttraining te doen. Krachttraining is ten eerste noodzakelijk om spierverlies tegen te gaan. Dit om het jojo-effect van afvallen te voorkomen. Ten tweede bouw je spiermassa op. Hiervoor heb je een doordacht schema nodig. In mijn artikel ‘trainingsschema maken‘ vertel ik hier alles over.
  • Pas op met een overmaat aan cardio. Cardio is goed voor je algemene gezondheid en om te werken aan sportspecifiek doelen. Om af te vallen is cardio minder effectief. Het vraagt namelijk veel van je spierherstel als je het lang doet. Het werkt over het algemeen beter om te werken aan je eetgewoonten.
  • Werk aan gunstige leefstijlfactoren: leefstijlfactoren zijn factoren die invloed hebben op je gewoontes, wilskracht en je herstel. Indien je veel stress hebt, minder goed slaapt, veel alcohol drinkt, etc. dan kan je lichaam minder goed vet verliezen en spiermassa opbouwen. Hier wil je als eerst aan werken, voordat je begin met body recomposition.

Wanneer je bovenstaande richtlijnen toepast, dan kan het erop lijken dat je vet aan het omzetten bent in spier. 😉 Het zogenaamde body recomposition effect.

In mijn artikel ‘body recomposition‘ lees je meer over hoe je een body recomposition kan realiseren.

Belangrijk om te onthouden:

Hoewel vet omzetten in spier niet mogelijk is, is het wel mogelijk om je vetpercentage te verlagen en spiermassa op te bouwen. We noemen dit ook wel body recomposition. Je realiseert body recomposition door een calorietekort te creëren, een doordacht trainingsschema te volgen, op te passen met een overmaat aan cardio en door je leefstijlfactoren te optimaliseren.

Samenvatting vet omzetten in spier

Vet wordt ook wel vetweefsel genoemd. Vetweefsel bestaat uit triglyceriden en wordt voornamelijk opgeslagen in vetcellen. Spier wordt ook wel spierweefsel genoemd. bestaat voornamelijk uit aminozuren en wordt opgeslagen in spiercellen.

Kan je vet omzetten in spier? Omdat het verschillende soorten weefsel zijn is dat niet mogelijk. Net als dat je een appel niet in een peer kan veranderen.

Hoewel vet omzetten in spier niet mogelijk is, is het wel mogelijk om je vetpercentage te verlagen en spiermassa op te bouwen. We noemen dit ook wel body recomposition.

Je realiseert body recomposition door een calorietekort te creëren, een doordacht trainingsschema te volgen, op te passen met een overmaat aan cardio en door je leefstijlfactoren te optimaliseren.

Vond je dit artikel leerzaam en waardevol? Deel het via de onderstaande knoppen met jouw netwerk. Heb je vragen of gedachtes over vet omzetten in spier. Laat hieronder een reactie achter.

Heb je hulp nodig met body recomposition? Bekijk dan mijn online fitness coaching!

Veelgestelde vragen

Kan je vet omzetten in spier?

Omdat vetweefsel en spierweefsel verschillende soorten weefsel zijn is dat niet mogelijk. Net als dat je een appel niet in een peer kan veranderen.

Hoe kun je het effect van minder lichaamsvet en meer spiermassa realiseren?

Dit effect noemen we ook wel body recomposition. Je realiseert dit door een calorietekort te creëren, een doordacht trainingsschema te volgen, op te passen met een overmaat aan cardio en door je leefstijlfactoren te optimaliseren.

Is vet omzetten in spieren voor een vrouw anders dan bij een man?

Voor vrouwen is het ook goed mogelijk dat ze spiermassa opbouwen terwijl ze vet verbranden. Een vrouw kan bijvoorbeeld rond de 60kg blijven wegen, terwijl ze ondertussen 10kg vetmassa heeft verloren.

Victor Mooren avatar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt gratis een link naar mijn Recomp zone gids ebook.
[mc4wp_form id=”6162″]